Laipiojimo virvės. Sužinok, rinkis, pasitikėk.
Laipiojimo virvių pasirinkimas ir jų priežiūra yra atsakingas darbas. Turbūt nė vienas nenori pradėti galvoti apie virvės kokybę „užkaltomis“ rankomis laikantis uolos ar kybių 15 metrų aukštyje. „Ar tinkamą virvę naudoju? Ar virvė atlaikys kritimą, o gal reikėjo...“ Skaitykite šį straipsnį ir būkite pasiruošę savo žygiams taip, kad tokios mintys jūsų nekankintų. Straipsnyje sužinosite, kas yra laipiojimo virvės, kaip pasirinkti tinkamiausią virvę jūsų veiklai ir kaip rūpintis virve tapus jos šeimininku.
16 kovo, 2023 pagal
Laipiojimo virvės. Sužinok, rinkis, pasitikėk.
Montis Magia, Dominyka Lukauskienė
| No comments yet

 Virvė – tai tiesioginis saugos elementas, kuris du asmenis, laipiotoją ir saugotoją, sujungia į ryšį, kuriame sauga veikia tik su partnerio pagalba. Virvė apsaugo laipiotoją kritimo metu, kai: susiduriama su sudėtinga atkarpa trasoje ir jos nepavyksta įveikti pirmuoju bandymu, lipimo metu netikėtai atskyla kybis, uola, ledas ar sniegas. Tam, kad sukurtumėte veikiančią saugos sistemą tarp dviejų partnerių, privalo egzistuoti ir kiti komponentai: mazgai, apraišai, kilpos, atotampos, karabinai, saugojimo įtaisai ir tinkamos žinios, kaip naudotis visa įranga. Virvių būna įvairių, tad svarbu suprasti, kuo viena virvė skiriasi nuo kitos, ir pasirinkti tinkamą virvę planuojamai veiklai.


Laipiojimui ir kitoms veikloms skirtų virvių įvairovė

 Šiuolaikinėje rinkoje virvių įvairovė ir pasirinkimas labai platus. Virvių specifika skiriasi pagal jos skersmenį, ilgį ir kitas savybes. Visos virvės, naudojamos saugos sistemoje lipimo metu, privalo turėti:
•gamintojo etiketę;
•UIAA (Union Interrnationale des Associations d'Alpinisme) ar CEN (Comité Europeo de Normalización) sertifikavimą;
• informaciją apie virvės parametrus.

Virvės savybių žymėjimo pavyzdžiai:


Svarbūs virvės parametrai:

• Storis (skersmuo);
• ilgis;
• absorbuojančios savybės;
• kritimų skaičius, kurį virvė geba atlaikyti;
• specialus virvės apdorojimas, kad būtų atsparesnė oro sąlygoms.

  Kernmantle (iš vokiečių kalbos ​„kern  šerdis ir „mantel“  šarvas).


Dinaminės virvės

Laipiojimui sukurtos Kernmantle virvės vadinamos dinaminėmis. Apkrovos metu dinaminė virvė išsitempia ir pailgėja taip padėdama absorbuoti kritimo sukuriamą jėgą, tenkančią krentančiam laipiotojui, saugotojui, naudojamai įrangai, bei saugos taškams. Dėl kritimo metu sugeneruojamos apkrovos, sistemoje naudojama virvė pailgėja 10–40%. Kuo mažesnė kritimo jėga sistemoje, tuo švelniau sustabdomas kritimas.


 Skersmuo

 Lipimui skirtų dinaminių virvių skersmuo  svyruoja nuo 7,8 iki 11,5 mm. Kad būtų aiškiau, kaip pasirinkti virvės storį ir kokioje sistemoje kokią naudoti, virvės suskirstytos į tris tipus: viengubos, pusinės, dvigubos.

Virvių žymėjimas pagal tipą:



 
Vienguba virvė

 Viengubos virvės (single rope) – tai plačiausio panaudojimo ir labiausiai paplitusios virvės, kurios saugos sistemoje naudojamos po vieną ir yra sertifikuotos, kad atlaikytų kelis lyderiaujančio laipiotojo. Naudojant viengubą virvę, tiek laipiotojas, tiek saugotojas dirba tik su viena virve. Kai kurie saugojimo įtaisai, kaip Petzl Gri Gri, taip pat gali būti naudojami tik su vienguba virve. Pagal virvės skersmenį ir funkcijas vienguba virvė gali būti naudojama įvairiose laipiojimo srityse: tradiciniame, sportiniame, ledo, kalnų (alpine), salėje ir ilgų trasų kopimuose (big wall). 
 Viengubos virvės trūkumai: sunkesnės, lipant vienguba virve reikia papildomų priemonių sumažinti virvės trintį saugos sistemoje, nusileidimo metu galima nusileisti trumpesnį atstumą.



Dviguba virvė

 Dvigubos virvės visada naudojamos poroje. Abi virves laipiotojas įsiriša į save ir prasega kiekviename saugos taške taip, kaip elgtųsi ir su vienguba virve. Didžiausi dvigubų virvių privalumai yra mažas svoris ir tai, kad dubliuodami jas nusileidimo metu galėsite iš karto įveikti ilgesnį atstumą. 
 Dvigubos virvės trūkumai: dėl mažo skersmens dvigubos virvės niekada negalima naudoti po vieną, virvės dėvisi greičiau, o judančioje saugos sistemoje dažnai painiojasi.
 Dažniausiai naudojamos kalnų (alpine) stiliaus kopimuose.



Pusinė virvė

 Pusinės virvės laipiojimui naudojamos dažniau nei dvigubos virvės. Taip pat kaip ir dvigubas virves, laipiotojas ir saugotojas privalo įsirišti abiejų virvių galus. Kiekviena pusinė virvė gali atlaikyti mažesnę sukuriamą kritimo jėgą nei vienguba virvė (virvės tipas vienguba), tačiau pakankamą išsaugoti mažesnių kritimų atveju. Tad saugos sistemoje  lyderiaujantis laipiotojas gali pats spręsti ir segti tik vieną virvę, taip sumažindamas virvės trintį sistemoje. Pusinės virvės yra plonesnės, lengvesnės nei viengubos virvės ir atsparesnės susidėvėjimui nei dvigubos virvės. 
 Pusinių virvių trūkumai: sudėtingesnė naudojimo sistema, kurią būtina gerai išmokti.  

Ilgis 

 Lipimui skirtų virvių ilgis svyruoja nuo 30 iki 80 metrų. Dažniausiai laipiojimui naudojamas virvės ilgis yra 60 m, bet kiekvienas asmuo, rinkdamasis virvę,  privalo pagal planuojamą veiklą (pvz., trasos ilgį) įvertinti, kokio ilgio virvės jam reikia. Jei virvė bus naudojama nusileidimams, būtina atkreipti dėmesį  į tai, ar pakaks jos ilgio. Laipiojimo salėse įprastai užtenka ir 30 metrų ilgio virvės.


Dinaminių virvių pasirinkimas mūsų parduotuvėje​
Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Statinės virvės

Skirtingai nuo dinaminių, apkrovos metu statinės virvės išsitempia labai nedaug – iki 10–12 % viso sistemoje naudojamo savo ilgio. Šio tipo virvės skirtos organizuoti saugos stoteles, gabenti įrangą, įrengti oro perkėlas ir turėklus, nusileisti nuo trasos, pakilti į aukštį naudojant pagalbines priemones, dirbti aukštyje, gelbėjimo darbams. Šio tipo virvesdraudžiamanaudoti lipimui su apatine sauga (lead climbing) , nes kritimo atveju jos neamortizuos kritimo jėgos ir lipantysis gali patirti rimtų traumų.


Impregnuotos virvės

 Žygyje, ekspedicijoje ar ilgame kopime oro sąlygos ne visada būna puikios, tad virvės gali sušlapti. Darbas su šlapiomis virvėmis bus nemalonus, jos taps sunkesnės, o paspaudus šaltukui tokios virvės gali ir sustingti. Didžiausias šlapių virvių trūkumas yra tas, kad jos susilpnėja net iki 30 % palygti su tokia pačia sausa virve. 
 Virvių gamintojai išvystė technologijas, kurios leidžia impregnuoti virves ir padidinti jų atsparumą vandeniui. Kai kuriems laipiojimo stiliams virvės dengiamos specialiais sluoksniais: silikono pagrindo danga arba sintetine fluoro danga su dervomis (teflonu). Impregnuotos virvės vadinamos ˜„dry rope“. Tokios virvės yra atsparesnės vandeniui, šarvo pažeidimams ir sukuria mažiau trinties saugos sistemoje. Įprastai tokios virvės yra 15 % brangesnės.

 Virvių spalvos

 Naujokai dažnai klausia: „Ar galima atskirti virvių savybes pagal jų spalvas?“ Kiekvienas gamintojas gali ir kuria virves pagal savo numatytus standartus ir spalvinius kodus, tad vargu ar nepatyrusiam laipiotojui pavyks atskirti originalaus žymėjimo nebeturinčią virvę. Virvių spalvų paletėje rasite vienspalves ir margų raštų virves. 
 Kai kurios virvės turi specialius žymėjimus virvių galuose, kad nusileidimo metu būtų galima pastebėti artėjantį virvės galą. Virvės gali būti pažymėtos ir viduryje – tai padeda greičiau surasti visos virvės vidurį arba vertinti likusios virvės ilgį, kai planuojamas nusileidimas į tą patį tašką (pvz., lipant trumpas vienos virvės trasas). Naudojant dvigubas virves saugojimo sistemose patogiausia rinktis dvi skirtingų spalvų virves.
  Norėdami pažymėti virvę patys naudokite tik sertifikuotą UIAA žymeklį, nes nežinomos cheminės sudėties žymeklis gali pažeisti jūsų virvę.

Virvės vidurio žymėjimo pavyzdys 

Dažnai naudojamos virvės ir jų panaudojimo pavyzdžiai


Naudojimas, priežiūra, pažeidimai

Patarimai, kad virvė tarnautų ilgiau:

• nemindykite ir nestovėkite ant virvės.
• virvę sandėliuokite sausoje, tamsioje vietoje, atokiai nuo aštrių daiktų ir cheminių medžiagų.
• geriausia virvę sandėliuoti palaidą be mazgų.
• nežymėkite ir netepliokite virvės UUIA sertifikato neturinčiais žymekliais.
 

• pakartotinai rišant mazgą keiskite virvės galus įrišimui – taip išvengsite virvės sukimosi ir visos virvės dėvėjimasis bus tolygesnis.
• venkite labai greitų nusileidimų, kurių metu saugojimo įtaisas galėtų įkaisti tiek, kad pasiektų tekstilės lydymosi temperatūrą.
• saugokite virvę nuo purvo, smėlio, žemių. Purvina virvė dėvisi greičiau ir pažeidžia kitus saugos įtaisus.
• saugokite virvę nuo tiesioginių saulės spindulių, cheminių medžiagų ir drėgmės.

Virvės priežiūros patarimai:

• lipant uolose naudokite patiesalus, apsaugančius nuo smėlio ir purvo. 
• jei naudojote virvę druskingoje aplinkoje (pajūris), po naudojimo praskalaukite virvę gėlu vandeniu.
• esant poreikiui, plaukite virvę šiltame vandenyje (ne daugiau 30 °C) tik su tam tinkančiomis priemonėmis. 
• virvę galima skalbti ir skalbimo mašinoje be gręžimo režimo (spin cycle). 
• priemones skalbimui rinkitės labai atidžiai. Įvairūs skalbikliai ir dėmių valikliai su stipria chemine sudėtimi gali paveikti virvės struktūrą.
• aukšto slėgio purkštuvai netinka virvei plauti.

Video matysite 3 skirtingus virvių sutvarkymo būdus
 
 

Virvių pažeidimų pavyzdžiai

1. Nauja (1) ir labai susidėvėjusi (2) virvė.

2. Šarvas suteptas neaiškios kilmės cheminėmis medžiagomis (tepalai, riebalai ar pan.)

3. Pažeista šerdis. Akivaizdūs virvės pakitimai.

4. Išsilydžiusi virvė dėl trinties sukelto karščio.

 Jei liko neatsakytų klausimų ar norite sužinoti daugiau, užduokite klausimus komentare.

Jei norite įsitikinti, ar jūsų naudojama įranga saugi, galite kreiptis į mūsų specialistus dėl įrangos patikros. 
Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Prisijungti to leave a comment