Kaip išsirinkti laipiojimo batelius?
Skaityk, žiūrėk, matuokis ir pasirink tinkamiausius sau
30 sausio, 2023 pagal
LA SPORTIVA
| No comments yet
  • Intro
  • Laipiojimo batelių pasirinkimas, į ką svarbu atkreipti dėmesį?
  • Kaip nustatyti savo pėdos formą ir apimtį?
  • Įvertinkite laipiojimo erdvę ir discipliną, kuriai naudosite batelius.
  • Kaip išsirinkti tinkamą batelių dydį?
  • Laipiojimo bateliai pradedantiesiems: ką rinktis?
  • Laipiojimo bateliai vaikams: į ką svarbu atkreipti dėmesį?
  • Moteriški laipiojimo bateliai: kuo jie skiriasi nuo kitų batelių?

 Šiandieninė batelių įvairovė pirkėjui gali apsukti galvą. Lentynos pilnos įvariausių spalvų ir dizainų laipiojimo batelių. Vis dėl to, renkantis funkcinius batelius laipiojimui išvaizda turėtų būti antraeiliu kriterijumi. Tam, kad pasiektumėte geriausių rezultatų, rinkitės batelius, kurie geriausiai atitiks jūsų tikslus ir bus jums tarsi antra oda.
  Deja, universalaus batelio modelio, tinkančio visiems, nėra. Geriausi bus tie bateliai, kuriuos išsirinksite pagal savo pėdos bruožus. Tad apžvelkime, į ką atkreipti dėmesį renkantis.

Laipiojimo batelių pasirinkimas: į ką svarbu atkreipti dėmesį?

 Trys pagrindiniai faktoriai, kuriuos svarbu įvertinti renkantis laipiojimo batelius:

  •   Pėdos plotis. Įvertinkite ar pėda siaura, vidutinė, plati.
  •  Laipiojimo tipas, disciplina, reljefas ir laikas, kurį praleisite apsiavę batelius. Laipiojimo sienos ar uolos tipas, kuriuo planuojate lipti, yra tiesiogiai susijęs su laipiojimo batelių pasirinkimu. Pavyzdžiui, lipimas siena, kuri pasvirusi teigiamu kampu, reikalauja itin minkštos gumos batelių, o lipant labai mažais kybiais geriau jausitės su kietesnės gumos bateliais. 
    Nuo laipiojimo disciplinos priklauso, kiek laiko praleisite apsiavę batelius, todėl ir tai svarbu įvertinti renkantis. Kiekvieno lipimo metu pėda turi gauti pakankamą paramą, kad techninis veiksmų atlikimas taptų sklandus. Skirtingų modelių dydžiai pėdai pritaikomi nevienodai, tad tik pasirinkę batelių modelį galėsite nuspręsti batelio dydį.
  •  Kitas labai svarbus aspektas renkantis tinkamus batelius yra patirties lygis. Pradedantieji turi atkreipti dėmesį, kad pirmieji lipimai bus kur kas sklandesni ir su mažesne traumų tikimybe, jei lipsite standesniais bateliais, padedančiais jūsų pėdai išlikti stabiliai. Nuolat laipiodami stiprinsite raumenyną ir palaipsniui galėsite pereiti prie techniškesnių batelių modelių. 
     Šiandieninė laipiojimo batelių pasiūla ir daugybė dalykų, kuriuos reikia įvertinti juos renkantis, gali apsukti galvą. Vadovaukitės toliau pateikiamais patarimais ir be vargo atrasite sau tinkamiausią modelį.

Kaip nustatyti pėdos formą ir apimtį?

 Laipiojimo bateliai turi priglusti prie kūno kaip antra oda, kad padėtų atlikti judesius kuo sklandžiau ir efektyviau, tad itin svarbu įvertinti kokia jūsų pėdos forma ir apimtis.

Kad lengviau išsirinktumėte batelius, pradėkite nuo pėdos pločio įvertinimo:
  • Siaura pėda (egiptietiška) : pėda smailėjanti, pado lankas neišraiškingas, padikaulis gana horizontalus, piršai „nukrenta“ nuo didžiojo piršto iki penktojo piršto, suteikdami pėdai smailią formą.
  • Plati pėda (graikiška):  padikaulis gana vertikalus, išraiškingas pado lankas, gana trumpas ir kvadratinis didysis kojos pirštas.
       

Pėdos forma

 Įvertinę pėdos formą jau galite susiaurinti pasirinkimą. Pavyzdžiui, jei pėda siaura, rinkitės vieną iš šių modelių: Futura, Kataki ar Solution. O jei ieškote laipiojimo batelių platesnei pėdai, jums tiks  Testarossa, Miura Velcro ar Genius modeliai.

Pėdos formos ir panaudojimo paskirties lentelė renkantis laipiojimo batelius

Laipiojimo batelių lentelė pagal pėdos formą ir batelių paskirtį
Laipiojimo batelių palyginimas išsamiai čia.

Laipiojimo batelių pasirinkimas pagal lipamo reljefo tipą

 Kojų laipiojimo technikos yra pagrįstos efektyviu sąlyčiu lipant ir teisingu kojų pozicionavimu judėjimo metu, tad itin svarbu, kad jūsų bateliai suteiktų maksimaliai gerą trintį ir atspirties tašką reikiamu metu. Kitas labai svarbus kriterijus renkantis batelius yra batelių pado gumos savybės. Pavyzdžiui:

  • Planuojama lipti neigiamo pasvirimo siena arba itin geros trinties paviršiais (formomis). Laipiojimo batelius reikėtų rinktis iš itin minkštos pado gumos batelių modelių, tokių kaip Skwama. Šio modelio savybės – lankstumas ir jautrumas – padidina sukibimą ir užtikrina geresnio sukibimo taškus.  Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad Skwama tinka tik pėdoms, kurios jau yra treniruotos ir geba išsilaikyti stabiliai, naudojant minimalų pėdos paviršių. Šie bateliai tinka tink pažengusiems laipiotojams.
  • Planuojama lipti ilga vertikalia siena, kurioje gausu mažų atsikišusių atrbrailėlių ar mažų kybių kojoms. Laipiojimo batelius reikėtų rinktis iš patogesnio tipo kietesnės ir standesnės pado gumos batelių modelių, tokių kaip Otaki. Šio modelio savybės – standi guma ir patogesnis 
    padas – palaikys pėdos formą ant mažesnių kybių ir koja mažiau vargs ilguose lipimuose.

Laipiojimo bateliai pagal pado gumos savybes Dar vienas svarbus aspektas renkantis batelius – tai lipimo stilius, kurį dažnai padiktuoja laipiojimo disciplina, pasirinkta laipiojimo erdvė ir laipiojimo technika. Tik įvertinę šiuos faktorius sąmoningai galėsite pasirinkti laipiojimo batelius pagamintus pagal No-Edge technologiją. Pagal šią technologiją sukurti bateliai priglunda prie kojos pirštų ir suteikia maksimalų pėdų statymo pajautimą, taip pagerindami lipimo kokybę.

 
Kaip išsirinkti tinkamą batelio dydį?

 Dažnu atveju iš patyrusio laipiotojo išgirsite, kad reikėtų pirkti 2 dydžiais mažesnius batelius, nei įprasta avalynė, kad pagerintumėte savo technines laipiojimo galimybes. Vis dėl to, sprendžiant batelių dydį reikėtų apsvarstyti pasirinkto modelio gumos savybes (standūs ar minkšti), bei laipiojimo tipą, kuriam bus naudojami bateliai, ir pagal tai spręsti, kokio dydžio bateliai tinkamiausi. Mūsų rekomendacijos renkantis dydį:

  • Kietesnės gumos ir tvirtesnio pagrindo batelio dydis gali būti artimesnis jūsų įprastam avalynės dydžiui, nes tvirtumą padės išlaikyti standesnė guma.
  • Minkštesnės gumos batelius reikėtų pasirinkti mažesnio dydžio, nei įprasta avalynė, kad batelis išliktų standus ir gerai priglustų prie pėdos.

 Gali atrodyti, kad priimant sprendimą dėl batelių įsigijimo teks rinktis pėdos komfortą arba jautrumą. Svarbiausia, kad laipiojimo batelyje neliktų tuščios erdvės tarp pėdos ir batelio, pirštai būtų šiek tiek pariesti į vidų, o batelis standžiai priglustų prie pėdos iš visų pusių. Bet kuriuo atveju avint batelius skausmas neturėtų būti jūsų palydovas.

Laipiojimo bateliai pradedantiesiems: ką rinktis?

 Kiekvienas pradedantysis laipiotojas, nepaisant laipiojimo paviršiaus (uolos ar plastikinių kybių), nori išsirinkti patikimą produktą. Pirmieji bateliai turėtų būti standūs ir palaikantys pėdos formą lipimo metu bei leidžiantys nuosekliai tvirtėti pėdai, kad palaipsniui būtų galima pereiti prie minkštesnių, techniškesnių batelių. Dėl šių priežasčių La Sportiva sukūrė pradedančiųjų laipiojimo batelių liniją. Tai yra puikus pasirinkimas kiekvienam žengiančiam pirmuosius žingsnius laipiojimo sporte. Tarp šių modelių yra ir specialiai salėse laipioti sukurtų batelių.

 Šių batelių linija apjungia patogumą ir patvarumą, kad batelius būtų patogu avėti ilgesnį laiką nepatiriant diskomforto. Visi šios linijos bateliai yra standesnės struktūros, tad dydžio pasirinkimas bus artimesnis jūsų įprastam avalynės dydžiui. Rekomenduojame šiuos modelius pirmiesiems vertikaliems iššūkiams: Tarantula, Mythos, Finale ar Geckogym.

Laipiojimo bateliai vaikams: į ką svarbu atkreipti dėmesį?


 Jei pradedantysis yra vaikas, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad vaiko pėda
dar auga ir formuojasi. Tad laipiojimo bateliai turi priglusti tik tiek, 
kad padėtų gerinti kojų statymo techniką, bet pėda nebūtų deformuojama.   Tvirtas batelių padas taip pat palaikys pėdos formą darant išsistojimus su minimaliu sąlyčio tašku. Modeliai, kuriuos rekomenduojame vaikams: Tarantula, TaRENTula ar Geckogym.

Moteriški laipiojimo bateliai: kuo jie skiriasi nuo kitų batelių?

 Rinkoje gausu batelių modelių, o kai kurie jų turi išskirtinę žymą – moteriški. Šie bateliai yra minkštesnės struktūros, kad suminkštėtų veikiami mažesnio svorio. Svarbu žinoti, kad techniniai gamybos sprendimai neapriboja vyrų galimybės naudoti šiuos batelius.

 Net jei renkatės iš moteriškų laipiojimo batelių, vadovaukitės tais pačiais kriterijais, kuriuos aptarėme aukščiau: pėdos forma, patirties lygis ir panaudojimo tipas. Moteriškų laipiojimo batelių asortimentą rasite čia

 Na, o jei perskaičius straipsnį vis tik nesate užtikrinti , kokie laipiojimo bateliai tiks labiausiai, užsukite į mūsų fizinę parduotuvę adresu Konstitucijos pr. 12, Vilniuje, kur patyrę konsultantai patars jums asmeniškai. Be to, pasimatavę batelius galėsite juos išbandyti ant įrengtų kybių parduotuvėje.




Prisijungti to leave a comment